Matematik Dersi Nasıl Çalışılır

18.01.2018 359

  

18-01-2018







Matematiğin öğrenilebilir olduğunu kabul etmek ve o ders hakkındaki varsa olumsuz önyargıları bir kenara bırakmak ilk adım olmalıdır.

Kişinin kendisine uygun öğrenme şekillerini ve uygun yöntemleri (aşağıda farklı yöntemler sunulmuştur) kullanarak düzenli çalışma matematiğin eğlenceli yönünü ortaya çıkaracaktır.

Matematik dersi dikkatle ve özümsenerek dinlenmeli, derse ilgi gösterilmeli, ders dinlerken mutlaka not almalı.

Derslerde öğretmenin konu anlatımı ve verdiği örnekler dikkatle izlenmeli, anlaşılmayan veya eksik kalan noktalar hemen sorulmalıdır.

Matematik bisiklete binmeyi öğrenmek gibidir. Yaparak ve yaşayarak öğrenilir. Bu nedenle bol bol işlem yapmak, eksiklerinizi tespit etmek ve giderme yollarını araştırmak önemlidir.

Öğretmenin soru çözmede kullandığı kısa yollar, birimler, formüller; ezberlenmek yerine sebep-sonuç ilişkisi kurarak öğrenilmelidir.

Gün içinde derste işlenen konu o akşam mutlaka tekrar edilmeli (Gözden geçirme, yüksek sesle okuma, birisine anlatma, yapılan problemleri bakarak tekrar yapma vb. yöntemlerle). Yapacağınız “beş dakikalık” günlük tekrar tam öğrenmeyi destekleyecektir.

Hafta sonu o haftaki derslerde işlenilen konular haftalık tekrar ile gözden geçirilmeli. Matematik dersindeki konular derste iyi öğrenilmiş olsa bile, düzenli çalışılmazsa çabuk unutulur. Bu derste başarılı olabilmek için ön yargısız, sabırlı ve programlı olmak şarttır.

Sorularla ilgili soru kökleri iyi anlaşılmalı, veriler iyi incelenmeli ve çözümler kağıt üzerinde yapılmalı. Öğretmenin yaptığı çözümlü örneklerin tekrar tekrar incelenmesi, bıkmadan usanmadan soruların çözümlerine önce bakarak sonra cevabı kapatarak bir kez daha çözülmeleri gerekmektedir.

Soru çözerken öncelikle basit sorulardan başlanmalı konunun iyice pekişmesi sağlanmalıdır. Bir soru çözülemiyorsa pes edilmemeli, ısrarla çözmeye uğraşılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çözümüne zor ulaşılan sorular veya uğraşmanıza rağmen çözülemeyen sorular size çok şey katacaktır. Siz farkında olmadan konunun genel tekrarını yapmakta, değişik durumları düşünerek bilgilerinizi sağlamlaştırmaktasınızdır.

Matematik çalışırken renkli kalemler kullanmalı, önemli konuların altını renkli kalemler ile çizmeli.

Bellekte tutulması gerekenler için görsel hatırlatma notları hazırlamalı. (Ayna, defter kapağı, dolap kapağı gibi yerlere yapıştırmalı )

Problem çözerken istenenleri, verilenleri renkli kalemler de kullanarak yazmalı. Problem çözümü basamaklı ise bu basamakları gösteren kutucuklar çizmek ve içerilerine kısa notlar yazarak kutuları birbirlerine çizgilerle bağlamak öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.

Bilgisayarda var olan eğitim programları kullanmak öğrencinin görsel yanını besleyeceğinden öğrenmeyi destekleyecektir.

Sudoku, kakuro gibi sayı bulmacaları, satranç, go ve mangala gibi strateji oyunları dikkat ve analitik düşünme becerisini geliştirecektir.

Dersle ilgili diğer problemler için öğretmenlere ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi’ne danışılmalı.

Matematik dersini ne kadar sever ve ne kadar çok ilgi gösterirseniz başarı o kadar çabuk gelir. Unutmayınız ki matematiğin size çok şey katacağını kabul etmeniz, başarılı olmanızda ilk adım olacaktır.